Защо ДОБРЕ


  Ето и обещаното  продължение на двумесечния престой на твореца  с артистично въображение Дилян Бакалски в галерията " Байер" в Стара Загора се случи .


Има определен лимит на възприемане на публиката и ценителите на изкуството с който възприемат един автор. Живописта, както и скулптурата, предполагат включване на естетически критерии, на оценки от гледна точка на формата.


 Но раз­глеждането на Абстрактния Концептуализъм обаче трябва да бъде освободено от всички представи, свързани с традицията.  Когато нагласата и очакванията надхвърлят  разностранните , стилове и сетивни проявления на артиста и неговото въображение се стъписваме . Трябва време и естествен процес на опознаване, за да възприемат в цялост и пълнота идеите на артистичната природа на Дилян.



А когато  и неговите приятели развихрят обширния спектър на съвременните похвати и метафори в изкуството нещата стават по сложни.






 Нужни още вербални обяснения и още посещения в залата за да разкрият мисълта и оня  абстрактен концептуализъм , с който искат да ги свържат младите автори.






И в естествения процес на осъзнаване ще стигнат сами до концепта- ЗАЩО  ДОБРЕ !
 Едно формално съгласие ,че има форми, идеи ,субстанции,причини ,обстоятелства,моменти на мисълта, в които разкриваме целия космос без клишето и без общоприетата традиция във възприемането .



Тогава и откриваме  онази тръпка на уникалност и творене у себе си и възкликваме
           Това е прекрасно!. 

 Да благодарим на авторите и участниците Дилян Бакалски, Александър Михайлов , Боян Славов, Огнян Иванов, Димо Димов, Милен Алагенски, Нено Бакалски и Неизвестния автор.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон на Димитър Чехларов

Едно око

Новият 21 век дойде и в Стара Загора