Вяра в духовноста

За Нено Бакалски е характерно, че вкарва много символика в своите картини и в творбите му винаги има философски подтекст.
Тази картина изразява представата на Нено за образа на ангела. Отчасти тази представа се гради на това, което му е разказала дъщеря му Петя, която е имала видение на ангел.



Творбата е диптих, платното е разделено на две като по този начин пространството между двете части се включва в картината и символизира безкрайността. Целия свят като една безкрайна по размерите си сфера се побира между крилата на ангела.
Нено е използвал цветове които са най-активни и силни като контраст- бяло, черно, жълто, червено. Силния контраст е носител на много по-голяма енергия отколкото нещо вкарано в определена гама. Със това колористично решение автора иска да обхване всички ангели от йерархията. Всеки конкретен ангел е "облечен" в определен цвят- вибрация . Цветът го различава от другите ангели и дава информация за основната добродетел, на която той учи хората. В контраста от бялото до черното Бакалски обобщава образа на цялото ангелско войнство.
Погледната отдалече в картината не различаваме отделни детайли и подробности, виждаме я като обобщени светлинни петна. Това е съзнателно търсен ефект. Приближавайки се към картината започват да се открояват отделни детайли. По този начин автора символизира духовната реалност. Приближавайки се към духовността човек започва да вижда все повече неща, да вниква по-изтънко и дълбоко в реалността. Придобива по голямо познание. Когато се вгледаме в белия образ на ангела отблизо се очертава линията на очите, носа, отпечатъци от магични знаци, символи, пера. Откроява се и фраза на рисунка по Леонардо, под крилото на ангела, която е символ на хармонията. Тук посланието на автора е, че влизайки в духовното човекът става хармоничен. Изворът на хармонията в нашия свят е божественото .От близо може да видите ,че фактурата на картината е релефна и това не е случайно .Нено е искал картината му да наподоби древен релеф -отпечатък от ангел, който идва от прастари времена. Знаем, че ангелите са вечни и тази тема е колкото древна толкова и актуална в настоящето.
Кръста в ръцете на ангела изглеждащ като меч в картината е и символ на любовта и вярата.
"Ангела е пазител на човека, опазва го, бди над духа му. Опазва вярата. Вярвайки в духовността човек се отблагодарява на закрилата на ангела." -споделя Нено Бакалски.
автор на статията Петко Петков

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон на Димитър Чехларов

Едно око

Новият 21 век дойде и в Стара Загора