Празник или помен?

Не знам! Защо ми е тъжно на този празник! БУДИТЕЛИ!
Възстановявали нашият дух,съзнание, за да можем да живеем с вяра в утрешният ден. Това е дар! Акт на любов. Те помнят и се грижат за нас. Това са нашите предци,апостоли, учители , които свързват ежедневието ни с истинските ценности на духовното.Те присъстват във всички култури и на всички нива на живота. Но само ние българите имаме такъв ден, празник. Празник на БУДИТЕЛИТЕ!





Спомняме ли си за тези посветили живота си за да утвърдят българският дух. Събудени ли сме ? Засега май не! Явно още дълго време ще имаме такъв празник!Противоречив Век.Противоречиви чувства.



Струва ни се, че културата ни е съхранена и се обогатява, и има свидетелства в музеите ,библиотеките ,галериите, залите. Но!





Постоянно молим - подкрепете музея, подкрепете българското кино, театър, опера. Подкрепете творците, поетите,художниците . Ама кой ходи на изложбите, четенията ,на спектаклите там са едни и същи хора - самите творци , - за подкрепа на колегите и гилдията.

Да ни е честит празникът на всички българи, жадни за просвета и култура!
Честит ви празник приятели!

Коментари

aptamil каза…
Искам да поздравя дъщеря ти за думите, а теб за страхотната дъщеря, която имаш! Да ти е жива и здрава и да те радва много. Всичко най!
tülay каза…
Very nice!
Чудесно дете имаш, предполагам го знаеш :) Аз съм учителка в едно училище (няма да споменавам кое) и такива млади дами винаги са ме изумявали със зрелия им начин на мислене. Това е рядкост. Будните младежи днес са рядкост!
Много хубава статия, хареса ми и самата тема :) За жалост видеото е прекратено, но все пак като по-упорита го намерих директно в ютюб. Картините са невероятни. Особено първата. Създава усещане за патриотизам, нещо чисто българско... А втората лично на мен ми навява идеализъм, особено идеализма от миналото. Това е един от прекрасните национални празници на България!
този празник е доста хубав понеже обединява всички хора които имат заслуги за българската култура, за съжаление не се презнува както трябва - всичко е много про форма, в други държави няма такъв празник, па щом са го измислили трябва да се празнува
Някак цинично говориш за този ден. Празникът е хубав и ценен и според мен достатъчно хора го ценят и празнуват. Какво значение има, че едни и същи хора си ходят на театър?! Нима това ги обезценява като публика?! Не всеки ходи на изложби, дори аз самата не съм ходила скоро, но това не значи, че не ценя културата и таланта. Когато избрал съдбата на творец трябва да си платиш и цената на неразбирането...
Празникът е наистина много хубав и е типично български, вплетен с голямата ни култура и история която носим със себе си. Може би и тежкото бреме от толкова години робство май все още не сме се отървали от него имайки предвид, как живеем стискайки зъби и само мрънкащи, без да действаме.Според мен също няма никакво значение, че едни и същи хора ходят не театър, какво от това, все пак всеки избира кое мероприятие да посещава, стига да му носи наслада и удоволствие.Не всеки може да си позволи някои по скъпи събития.

Популярни публикации от този блог

Поклон на Димитър Чехларов

Едно око

Новият 21 век дойде и в Стара Загора