Съшити платна.

Съшити платна


“Дух и материя”

Двете картини които продаде последно Нено Бакалски са в резултат на решение на един вечен философски въпрос . Този въпрос е родил китайската книга на промените “И-дзин”, по-късно преминава в религията на Зороастризма – борбата на светлината с мрака. Конкретно в картините “Дух и материя” 1 и 2, Нено търси за себе си обяснение за двете различни начала които са в основата на Създанието.
Тази картина е съшита - казва Нено. Това са две различни начала, който са били различни още при самото сътворение: Мъжкото и женското начало, семето и йцеклетката, голото дърво през зимата и пролетния цъфтеж, как се слива всичко това.Като разговарях с Нено и после дълго гледах картините му, който остави при мен, почувствах , че Нено е като едно дете което е попаднало почудо в този свят, и макар нещата на пръв поглед да ни изглеждат прости и да стават някак от само себе си, например съвсем закономерно е през март дърветата да цъфтят те крият една велика тайна, светът в който живеем е поредица от чудеса. Колкото и да мислиш и да търсиш рационални обяснения, те си остават тайна. И тази тайна, ако духът ти е събуден и си задаваш въпроса, вълнува!


Генезис маслени бои,платно 110/80 -600евро

“Какво ме е накарало да направя тези картини?” – пита се Нено , - “Вината има някакво различие и в един момент трябва да ги събереш , да ги слееш. Да са заедно. Събираш две неща в едно , съшиваш ги , затова и картината е съшита .Например , в съзнанието ми се оформят три платна и си казвам трябва да ги направя от съшити платна.
Както тук в “Дух и Материя” – да ги събера в едно цяло.
Червената линия , която върви над хоризонта е символ – нишката на живота.Червеното както при спектралния анализ , доплеров ефект , отбелязва границата и движението , преместването , така и тук го използва като символ , който отграничава и тяхното движение във времето и пространството на духа и материята ( толкова различни неща но заедно!?).
Аз разбрах за себе си , червената линия като “мястото” където нещата се проявят.А именно в проявяването на нещата е чудото на живота.
“Да събереш това , което не може да се събере , а пък е едно цяло. Нещата , които поначало са различни.”


Комуникация маслени бои, платно, 110/80-600евро


Нено създава мислеща живопис. Повтаря въпроси , които не бива да забравяме.
Петко Петков

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон на Димитър Чехларов

Едно око

Новият 21 век дойде и в Стара Загора