Музика провокирана от рисунки



Едно събитие на 13.04. 2009 обедини джаз музика , и рисунка. Ангел Демирев – китара, Станислав Георгиев – контрабас изпълниха много свежи авторски композиции. Провокирани от символистични рисунки на Петко Петков двамата млади композитори и изпълнители успешно бяха втъкали движението, въображението, интуитивните движения на четката с леещите се акорди на музиката. Психика, ритъм, черно и бяло успешно съчетани в хармония заплениха многобройната публика в залата на библиотека „Захари Княжевски”


За минималистичните рисунки на Петко Петков ще използвам цитат на Майкъл Шапиро- „ Едно от очарованията , но също така и тайна на изкуствата, обикновено класифицирани под понятието живопис, е че няколко петънца размита боя, които едва запълват повърхността и са нахвърляни като подготвителен етюд за едно бъдещо, цялостно изписано платно, могат да обладават вътрешна завършеност, докато и най удивителните бележки и наброски на поета, драматурга и романиста си остават винаги пред прага на художествената проза.”
Така че , изкуството въобще не признава границите които техника ,изпълнител, музикален инструмент, сцена, и публика могат да издигнат. То истинското изкуство гради нови сфери на въображения, художествени послания, размисли. Гради реално от символите нови светове и ни въвежда в свободата на духа и прекрастното.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон на Димитър Чехларов

Едно око

Новият 21 век дойде и в Стара Загора