В Галерията

Благодарим на Старозагорската галерия за присъствието на майсторите на българската живопис , след Дечко Узунов идва ред и на Владимир Димитров – Майстора.
Отново неговите картини и рисунки ще засветят в залите на галерията тази вечер(09.06.2009г.) от 18 часа.



Няма друг такъв български художник в началото века, който да рисува така смело , с едри маски и колорит. Уверените движения на четката и молива дават усещането за сила, яснота и големи познания за душевноста на хората.Багрите, маските на четката ,подбора на изобразителните средства дават представа и за неговият естетичен и човешки възглед. С такива изразни средства се отличават и пейзажите на Майстора .Цветовата гама е съставена от няколко близки по тоналност багри; охра , зелени, сиви сини тонове , разнообразие свидетелство за живописният колорит и висока естетична култура.



Майсторството на портретите му , дават представа за неговия интерес към вътрешния и духовният свят на портретувания.
Серия от рисунки с туш и молив , респектират със своя конструктивизъм и добро рисувателно умение. Като художник и участник във войната ,позицията на Майстора е на истински хуманизъм .Той не изобразява кървавата война , изпълнена с ненавист и жестокост, а изтощителните преходи и краткотрайните почивки на войника отдал се на скръб и любов към дома и родината.



Включил се в движението на художниците” Родно изкуство” - живописта на Майстора утвърждава народното творчество и въвежда стилистиката на съвременните западноевропейски художници. Картините му са компилация - традиция на древните народни зографи и по съвременно новаторското изкуство, дълбоко национално по форма и изпълнение .



Щастлив съм с уханието на липовите дървета на града да се заредя и с топлото и прекрасно изкуство на ВЕЛИКИЯ за мен български МАЙСТОР живописец Владимир Димитров.
Поклон и благодаря!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон на Димитър Чехларов

Едно око

Новият 21 век дойде и в Стара Загора