Да почетем слънчевият вятър!

Животворното слънце е предназначено да подпомага труда на хората за отглеждане и въздаване на земните творения на силата на сътворението и затова, при всеки свой изгрев, то трябва да намери човека само в труд, било в полето, било в жилището, било по горите, било на каквото и да е друго място, където човекът е намерил своето призвание.



Да почетем древните соларни божества - повелители на небесния огън, летните небесни стихии, но и на плодородието, което носи слънцето. Езически по характер са и представите ни за неделимостта на огъня и водата.Самата същност на силата на сътворението,е и основа на всеки земен живот.



Да призовем древните сили на творчеството, слънчевият лъч,слънчевият вятър покровител на всеки земен живот.Но и да си починем днес, да се насладим на покоя, да омилостивим стихията ,и да преосмислим хаоса и слънцето,светкавиците и дъжда.Зачатието и любовта.



Да почетем и празникът на св. Атанас летни.Този празник бележи прехода към нов (летен) земеделски цикъл, начало на жътвата. От друга страна той е антипод на зимния Атанасовден, представяйки основната тенденция на народния ни календар - двусезонната му подялба.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон на Димитър Чехларов

Едно око

Новият 21 век дойде и в Стара Загора